Receptsuggesties

Op deze pagina delen we een aantal suggesties om onze groenten in een heerlijke maaltijd om te zetten.
 
Image

Patisson

Is een klein vruchtje met de smaak van courgette, iets steviger. Je kunt de patisson in kleine stukjes snijden door de salade of gevuld in de oven. Je kunt de patisson vullen met vlees, vis, groenten, rijst, quinoa enz.

Recept van Steven.

Jullie vers geoogste patissons zijn zo vers en zacht dat zij niet voorgegaard hoeven te worden, zoals vaak wordt aangegeven in recepten.

RECEPT voor verse gevulde Patissons van tuinderij “Hartelijke Groenten”, voor 2 personen
 
Nodig:
- 2 verse patissons, ca 12 – 14 cm doorsnede
- 100 gram mager rul rundergehakt
- 50 gr (kastanje) champignons, klein gesneden
- 2 snoeptomaatjes, klein gesneden
- sjajotje of uitje, klein gesneden
- 2 teentjes knoflook, even door de knoflookpers
- snufje peper en zout
- beetje italiaanse kruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 eetlepel geraspte oude kaas
- een ovenschaal
 
Bereiding
1. Snij net boven de kartelrand het dekseltje van de patisson, bewaar met stukje steel.
2. Hol de patissons voorzichtig uit met een scherp lepeltje  of meloenbolletje mesje.
3. Fruit het sjalotje even aan in een bakpan en doe er de knoflook en de champignons bij.
    Na een paar minuten, champignons zijn inmiddels gekrompen, van het vuur halen en laten afkoelen.
4. Meng in een mengkom alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas
5. Vul de patissons met de alle ingrediënten/gehaktpreu
6. Strooi wat kaas op de gehaktpreu
7. Plaats de patissons in een oven schaal met ernaast de 2 deksels.
   De deksels er niet opzetten tijdens de opwarming dat voorkomt namelijk een heerlijk kaaskorstje
8. 30 minuten in een voorverwarmde oven op ca 180 graden
9. Uit de oven, paar minuten even laten uitdampen
10.  Uitserveren met deksel op de patisson

 Smullen maar !
Dank je wel Steven.
Image

30 verschillende groenten in de week

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende vitamine en mineralen binnen krijgt is het goed om ernaar te streven 30 verschillende groenten per week te eten. Met deze twee suggesties kom je al een heel eind.

Maak je eigen groentenmix voor de nasi of macaroni saus. Goed voor 12 van de 30 bouwstoffen

  • Neem een ui, knoflook, prei, venkel, spitskool, koolrabi, selderij en wortel en snij alles in kleine stukjes.
  • Verse kruiden, bieslook, tijm, marjoraan en rozemarijn fijn snijden
  • Ook gedroogde kruiden als kurcuma, paprikapoeder zijn goed voor je gezondheid.

Ik vind het smoren van kruiden in boter of olie voor je gaat stoven of roerbakken het lekkerst.

Maak je eigen salademix.  Goed voor 10 van de 30 bouwstoffen.

  • Neem een zakje pluksla, hierin zitten al minstens 3 verschillende soorten sla. Of neem slablaadjes van verschillende kroppen.
  • Voeg toe paprika, lenteui, tomaat, komkommer, olijven en de verse kruiden die je lekker vindt. Zoals peterselie en munt of dille envenkelkruid.

Eet smakelijk