Receptsuggesties

Bouillon
Je snijdt alle groenten en kruiden fijn: of met de hand of in een keukenmachine.
Leg een theedoek op een ovenschaal en verdeel de versnipperde groenten en kruiden op de theedoek en dep met een andere theedoek de groenten droog.
Na 3 uur vervang je de theedoek.
Je kunt nu twee dingen doen;
1. Je legt de ovenschaal met de groenten zonder theedoek in een oven van 50 graden. Dit kan enkele uren duren (nadeel de oven kan het vocht niet zo goed kwijt). Regelmatig de groenten keren. Daarna op een theedoek op een droge warme plek in huis, tot het krokant is.
2. Je legt de ovenschaal met de groenten en theedoek op je houtkachel, of op een warme plek in huis. Regelmatig de groenten keren.
Als alle groenten en kruiden krisperig aanvoelen vermaal je de gedroogde groenten en kruiden in een foodprocessor tot het voor jou fijn genoeg is. In een luchtdichte pot bewaren. Ik voeg het zout pas toe tijdens het gebruik van de bouillon.
Je kunt andere groenten en of kruiden gebruiken; bietjes, koolrabi, tijm, majoraan, roosmarijn of lavas wat je maar lekker vindt.

5 pepers
Snij de pepers (of haal eerst de zaadjes uit de peper voor je gaat snijden).
Leg de pepers 1 uur in de olie
Verwarm de olie voor 5 minuten
Zeef de peper uit de olie
Bewaar de olie in een sterieel flesje
De overgebleven pepers kun je vermalen en als pasta gebruiken (beperkt houdbaar).
Stoofschotel (biet, pastinaak en wortel)
1 grote rode ui
3 tenen knoflook fijn gesneden
2 grote pastinaak
2 grote winterwortel
2 grote biet (robuschka)
Bouillon 400 ml (liefst van zelfgemaakte bouillon en zout naar smaak)
2 vastkokende aardappelen (optioneel)
Bakje quorn (optioneel)
Kruidenmix;
- 0,5 tl balletjes (kopjes) van de hele kruidnagel
- 1 tl komijn
- 4 kardemom pletten en zaadjes gebruiken
- Verwarm deze kruiden in een droge hete pan (max 1 min)
- Vermaal deze kruiden in de molen of in een vijzel fijn
Maak een schaaltje met:
- 1 tl chili/paprikavlokken (niet zo heet)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gerookte paprika
- Peper en zout (10x draaien aan de molen)
- Kruidenmix van hierboven
- Smoor de gesneden rode ui in een klont boter met een scheutje olie gedurende minimaal 30 min
- Schil en snij de pastinaak, wortel, biet en aardappel in blokjes.
- Voeg alle kruiden en knoflook bij de ui en roer voor 1 minuut.
- Voeg de groenten toe en roer een paar minuten door. Aardappels kunnen 10 minuten later.
- Voeg de bouillon toe en roer goed door.
- Na 10 minuten voeg je de quorn toe.
- Nog 30 minuten smoren (proef of de biet gaar is) voeg eventueel peper en zout toe.
Mocht je vlees willen gebruiken ipv quorn, voeg het vlees na de kruiden toe (goed door aanbraden) voordat je de groenten toevoegt.

Sweet Dumpling basis
- 1 rode ui
- teentjes knoflook
- 1 tl piri piri
- 1 tl paprika poeder
- 1 tl curcuma
- peper en zout
Zet een pan op een laag vuurtje. Voeg een klontje boter en scheutje olie in de pan.
Maak het rode uitje schoon, en snij het in stukjes en laat zachtjes voor 30 tot 45 minuten smoren in het vet.
Doe alle kruiden in een schaaltje.
Was de pompoen en snij dit in stukjes van ongeveer 1cm.
Voeg eerst de kruiden toe aan de zachte uitjes en roer voor 1 minuut goed om.
Voeg de blokjes pompoen toe en roer goed om en voeg indien nodig een paar eetlepels water toe.
Deksel op de pan en laat dit smoren op een laag vuurtje.
Roer regelmatig dat het niet gaat plakken, voeg een beetje water toe.
Na 45 minuten is je bijgerecht klaar.
Het heerlijke zoete van de pompoen en de pittige kruiden geven een mooie smaak.
- Voor soep. Voeg 500ml boullion toe en zet de staafmixer er op.
- Voor stoofschotel. Vet een ovenschaal in. Snij een venkel, wortel, ui (kan van alles zijn) leg dit in de schaal, leg de pompoen basis erop, dek af met folie. 40 min 180 gr in de oven.
- Voor hamburger. Prak de pompoen, met een uitje en een stukje paprika. Maak er hamburgertjes van en bak ze in een pan.

Bieten Carpaccio
Bij carpaccio denk je altijd aan hele dunne schijfjes maar iets dikker is ook heel lekker.
- Neem 2 gekookte Robuschka's voor 3 personen (of 2 gekookte bietjes voor 1 persoon)
- Snij een handje rucola in stukjes
- Neem een stukje feta of zachte geitenkaas, snij dit in stukjes.
- Neem een eetlepel pijnboompitjes per persoon (of walnoot, amandelschaaf, pistache of alle drie) warm ze kort op in een droge hete pan)
- Vinaigrette saus (2 eetlepels azijn, snufje zout, 6 eetlepels olie, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel honing en peper)
Los het zout op in de azijn. Belangrijk want in olie lost zout nauwelijks op. Voeg de olijfolie toe en klop tot je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg nu mosterd en vloeibare honing toe en klop tot de ingrediënten een geheel vormen. Belangrijk is om nu goed te proeven. Sommige azijn is veel zuurder dan andere en hetzelfde geldt voor mosterd. Breng indien nodig op smaak of pas de verhouding aan afhankelijk van de ingrediënten. In een potje in de koelkast, kun je dit lang bewaren.
Snij de bietjes in dunne plakjes (of met de mandoline/kaasschaaf) en leg ze als een bloem op een bord.
Verdeel de rucola, feta/geitenkaas en noten over de bieten.
Druppel met een klein lepeltje de vinaigrette over het gerecht.
Zet de vinaigrette op tafel erbij dan kan ieder naar eigen smaak meer nemen.

Hasselback van Alouette
Leg twee houten spatels naast elkaar op je snijplank en leg de aardappel er tussen.
Snij met een mes de aardappel in plakjes (aan de onderkant blijven ze vast zitten)
Smeer een ovenschaal in met olie
Leg de aardappelen in een ovenschaal en smeer ze in met olie (met peper, zout, knoflook of andere kruiden die je lekker vindt)
Na 30 minuten op 180 graden, smeer je aardappelen nog een keer in met een vleugje olie.
Na nogmaals 30 minuten is het klaar.

Zapallito (zomerpompoen)
- een Zapallito voor grote eters of een halve per persoon
- kleine venkel
- ui
- handje doperwten
- 2 knoflook teentjes
- beetje rijst
- stukje feta
- geraspte kaas
- ras el hanout, curcuma, paprikapoeder, komijn, koriander, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden
Verwarm een klontje boter in een pan, smoor de uien.
Voeg na 15 minuten de kruiden toe, daarna de fijn gesneden venkel, knoflook, doperwt.
Halveer de zapallito en haal de zaden eruit net als een pompoen.
Leg de zapallito 15 min in de oven.
Voeg de rijst toe aan de groenten.
Snij de feta in blokjes. Roer de blokjes door de groenten en vul direct de groenten.
Haal de zapallito uit de oven, vul deze en bestrooi met geraspte kaas.
15 min in de oven
garneren met een beetje venkelloof.

Pesto van venkelgroen
Ingrediënten:
• 1 knolvenkel met loof of 150 g venkelloof
• 20 g hazelnoten
• 30 g zonnebloempitten
• 200 ml goede olijfolie
• 2 tenen knoflook
• 75 g geraspte kaas
extra nodig:
• een keukenmachine
Was het venkelloof, haal het van de dikke stengels af. De dunne stengels kun je nog gebruiken en snijd je in stukjes. Pel de knoflook en weeg de andere ingrediënten af.
Doe alles, behalve de olie, in de keukenmachine en laat draaien, tot alle ingrediënten fijngemalen zijn.
Schenk de olie in een dunne straal in de kom, terwijl de machine draait
Als het een homogene, groene pasta is, is de pesto klaar voor gebruik.
Het groen is ook goed te drogen en geeft een aromatische smaak aan augurken en andere groentes in zoetzuur, in een kruidenazijn en je kunt er thee van trekken.
Tamara kookt online gevonden

Snijbiet taart
6 vellen bladerdeeg
2 eieren
300 gram Hollandse geitenkaas
paprikapoeder, curcuma, peper, zout, chilivlokken, shoarmakruiden
Was en snij de snijbiet (steeltjes apart houden)
Bladerdeeg ontdooien
Ovenschaal invetten en bekleden met de bladerdeeg
Eieren in een schaal klutsen samen met de kruiden
Hollandse geitenkaas in blokjes snijden en bij het ei voegen
Snijbiet kort roerbakken eerst de steeltjes daarna het blad
en in een zeef laten uitlekken
Snijbiet door het ei roeren en over de bladerdeeg verdelen
Bladerdeeg eventueel omvouwen en met geraspte kaas bestrooien
200 graden
30 minuten

Patisson
Is een klein vruchtje met de smaak van courgette, iets steviger. Je kunt de patisson in kleine stukjes snijden door de salade of gevuld in de oven. Je kunt de patisson vullen met vlees, vis, groenten, rijst, quinoa enz.
Recept van Steven.
Jullie vers geoogste patissons zijn zo vers en zacht dat zij niet voorgegaard hoeven te worden, zoals vaak wordt aangegeven in recepten.
Dank je wel Steven.
En nog een vegetarisch recept van Steven.
Nodig:
- 2 verse Pattisons, ca 12 – 14 cm doorsnede
- ca 100 gram feta kaas, fijn gesneden
- 1 rode punt paprika, fijn gesneden
- blikje linzen, 200 gram, uitgelekt 130 gram
- sjajotje of uitje, klein gesneden
- teentje knoflook, even door de knoflookpers
- snufje peper en zout
- 1 eetlepel geraspte oude kaas
- een ovenschaal
Bereiding
1. Onthoofd de Pattisons, net boven de kartelrand, bewaar de deksels met stukje steel.
2. Hol de Pattisons voorzichtig uit met een scherp lepeltje of meloenbolletje mesje.
De Pattison inhoud, is een beetje sponzig met zaden, kan je weggooien.
3. Fruit het sjalotje even aan in een bakpan en doe er vervolgens de knoflook en de paprika bij. Na ca 4 minuten van het vuur halen en iets laten afkoelen. Voeg peper en zout en de feta en de uitgelekte linzen toe, even goed doorroeren.
4. Vul de Pattisons met alle ingrediënten
5. Strooi er wat oude geraspte kaas bovenop
6. Plaats de gevulde Pattisons in een ovenschaal met ernaast de 2 deksels.
De deksels er niet opzetten tijdens de opwarming dat voorkomt namelijk een heerlijk kaaskorstje.
7. 40 minuten in een voorverwarmde oven op ca 180 graden
8. Uit de oven, paar minuten even laten uitdampen
9. Uitserveren met deksel op de Pattisons
10. Smullen maar !

30 verschillende groenten in de week
Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende vitamine en mineralen binnen krijgt is het goed om ernaar te streven 30 verschillende groenten per week te eten. Met deze twee suggesties kom je al een heel eind.
Maak je eigen groentenmix voor de nasi of macaroni saus. Goed voor 12 van de 30 bouwstoffen
- Neem een ui, knoflook, prei, venkel, spitskool, koolrabi, selderij en wortel en snij alles in kleine stukjes.
- Verse kruiden, bieslook, tijm, marjoraan en rozemarijn fijn snijden
- Ook gedroogde kruiden als kurcuma, paprikapoeder zijn goed voor je gezondheid.
Ik vind het smoren van kruiden in boter of olie voor je gaat stoven of roerbakken het lekkerst.
Maak je eigen salademix. Goed voor 10 van de 30 bouwstoffen.
- Neem een zakje pluksla, hierin zitten al minstens 3 verschillende soorten sla. Of neem slablaadjes van verschillende kroppen.
- Voeg toe paprika, lenteui, tomaat, komkommer, olijven en de verse kruiden die je lekker vindt. Zoals peterselie en munt of dille en venkelkruid.