Receptsuggesties

Op deze pagina delen we een aantal suggesties om onze groenten in een heerlijke maaltijd om te zetten.
 
Image

Bieten Carpaccio

Robuschka bietjes lenen zich hier goed voor. Geven mooie grote schijfjes. Iedere andere biet kan ook.
Bij carpaccio denk je altijd aan hele dunne schijfjes maar iets dikker is ook heel lekker.
- Neem 2 gekookte Robuschka's voor 3 personen (of 2 gekookte bietjes voor 1 persoon)
- Snij een handje rucola in stukjes
- Neem een stukje feta of zachte geitenkaas, snij dit in stukjes.
- Neem een eetlepel pijnboompitjes per persoon (of walnoot, amandelschaaf, pistache of alle drie) warm ze kort op in een droge hete pan)

- Vinaigrette saus (2 eetlepels azijn, snufje zout, 6 eetlepels olie, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel honing en peper)
Los het zout op in de azijn. Belangrijk want in olie lost zout nauwelijks op. Voeg de olijfolie toe en klop tot je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg nu mosterd en vloeibare honing toe en klop tot de ingrediënten een geheel vormen. Belangrijk is om nu goed te proeven. Sommige azijn is veel zuurder dan andere en hetzelfde geldt voor mosterd. Breng indien nodig op smaak of pas de verhouding aan afhankelijk van de ingrediënten. In een potje in de koelkast, kun je dit lang bewaren.

Snij de bietjes in dunne plakjes (of met de mandoline/kaasschaaf) en leg ze als een bloem op een bord.
Verdeel de rucola, feta/geitenkaas en noten over de bieten.
Druppel met een klein lepeltje de vinaigrette over het gerecht.
Zet de vinaigrette op tafel erbij dan kan ieder naar eigen smaak meer nemen.
Image

Hasselback van Alouette

Was de aardappel goed schoon.
Leg twee houten spatels naast elkaar op je snijplank en leg de aardappel er tussen.
Snij met een mes de aardappel in plakjes (aan de onderkant blijven ze vast zitten)
Smeer een ovenschaal in met olie
Leg de aardappelen in een ovenschaal en smeer ze  in met olie (met peper, zout, knoflook of andere kruiden die je lekker vindt)
Na 30 minuten op 180 graden, smeer je aardappelen nog een keer in met een vleugje olie.
Na nogmaals 30 minuten is het klaar.
Image

Zapallito (zomerpompoen)

Ingrediënten:
- een Zapallito voor grote eters of een halve per persoon
- kleine venkel
- ui
- handje doperwten
- 2 knoflook teentjes
- beetje rijst
- stukje feta
- geraspte kaas
- ras el hanout, curcuma, paprikapoeder, komijn, koriander, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden
Verwarm een klontje boter in een pan, smoor de uien.
Voeg na 15 minuten de kruiden toe, daarna de fijn gesneden venkel, knoflook, doperwt.
Halveer de zapallito en haal de zaden eruit net als een pompoen.
Leg de zapallito 15 min in de oven.

Voeg de rijst toe aan de groenten.
Snij de feta in blokjes. Roer de blokjes door de groenten en vul direct de groenten.
Haal de zapallito uit de oven, vul deze en bestrooi met geraspte kaas.
15 min in de oven
garneren met een beetje venkelloof.
Image

Bouillon

Wat je nodig hebt is;
een prei, een ui rood of geel, 4 teentjes knoflook (of een hele knol), een grote wortel, een venkel, een knolselderij, selderij (of het loof van de knolselderij) en lavas (maggikruid)

Je snijd alle groenten en kruiden fijn. Of met de hand of in een keukenmachine.
Leg een theedoek op een ovenschaal en verdeel de versnipperde groenten en kruiden op de theedoek en dep met een andere theedoek de groenten droog.
Na 3 uur vervang je de theedoek.
Je kunt nu twee dingen doen;
1. Je legt de ovenschaal met de groenten zonder theedoek in een oven van 50 graden. Dit kan 2 dagen duren (nadeel de oven kan het vocht niet zo goed kwijt). Regelmatig de groenten keren.
2. Je legt de ovenschaal met de groenten en theedoek op je houtkachel, of op een warme plek in huis. Regelmatig de groenten keren.

Als alle groenten en kruiden krisperig aan voelt vermaal je de gedroogde groenten en kruiden in een foodprocessor tot het voor jou fijn genoeg is. In een luchtdichte pot bewaren. Ik voeg het zout pas toe tijdens het gebruik van de bouillon.
Je kunt allerlei groenten en kruiden gebruiken; bietjes, koolrabi, pastinaak, tijm, majoraan wat je maar lekker vindt.
Image

Pesto van venkelgroen

Recept
Ingrediënten:
•    1 knolvenkel met loof  of 150 g venkelloof
•    20 g hazelnoten
•    30 g zonnebloempitten
•    200 ml goede olijfolie
•    2 tenen knoflook
•    75 g geraspte kaas
 extra nodig:
•    een keukenmachine
Was het venkelloof, haal het van de dikke stengels af.  De dunne stengels kun je nog gebruiken en snijd je in stukjes. Pel de knoflook en weeg de andere ingrediënten af.
Doe alles, behalve de olie, in de keukenmachine en laat draaien, tot alle ingrediënten fijngemalen zijn.
Schenk de olie in een dunne straal in de kom, terwijl de machine draait
Als het een homogene, groene pasta is, is de pesto klaar voor gebruik.
Het groen is ook goed te drogen en geeft een aromatische smaak aan augurken en andere groentes in zoetzuur, in een kruidenazijn en je kunt er thee van trekken.

Tamara kookt online gevonden
Image

Snijbiet taart

600 gram snijbiet
6 vellen bladerdeeg
2 eieren
300 gram Hollandse geitenkaas
paprikapoeder, curcuma, peper, zout, chilivlokken, shoarmakruiden

Was en snij de snijbiet (steeltjes apart houden)
Bladerdeeg ontdooien
Ovenschaal invetten en bekleden met de bladerdeeg
Eieren in een schaal klutsen samen met de kruiden
Hollandse geitenkaas in blokjes snijden en bij het ei voegen
Snijbiet kort roerbakken eerst de steeltjes daarna het blad
en in een zeef laten uitlekken
Snijbiet door het ei roeren en over de bladerdeeg verdelen
Bladerdeeg eventueel omvouwen en met geraspte kaas bestrooien
200 graden
30 minuten
Image

Patisson

Is een klein vruchtje met de smaak van courgette, iets steviger. Je kunt de patisson in kleine stukjes snijden door de salade of gevuld in de oven. Je kunt de patisson vullen met vlees, vis, groenten, rijst, quinoa enz.

Recept van Steven.

Jullie vers geoogste patissons zijn zo vers en zacht dat zij niet voorgegaard hoeven te worden, zoals vaak wordt aangegeven in recepten.

RECEPT voor verse gevulde Patissons van tuinderij “Hartelijke Groenten”, voor 2 personen
 
Nodig:
- 2 verse patissons, ca 12 – 14 cm doorsnede
- 100 gram mager rul rundergehakt
- 50 gr (kastanje) champignons, klein gesneden
- 2 snoeptomaatjes, klein gesneden
- sjajotje of uitje, klein gesneden
- 2 teentjes knoflook, even door de knoflookpers
- snufje peper en zout
- beetje italiaanse kruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 eetlepel geraspte oude kaas
- een ovenschaal
 
Bereiding
1. Snij net boven de kartelrand het dekseltje van de patisson, bewaar met stukje steel.
2. Hol de patissons voorzichtig uit met een scherp lepeltje  of meloenbolletje mesje.
3. Fruit het sjalotje even aan in een bakpan en doe er de knoflook en de champignons bij.
    Na een paar minuten, champignons zijn inmiddels gekrompen, van het vuur halen en laten afkoelen.
4. Meng in een mengkom alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas
5. Vul de patissons met de alle ingrediënten/gehaktpreu
6. Strooi wat kaas op de gehaktpreu
7. Plaats de patissons in een oven schaal met ernaast de 2 deksels.
   De deksels er niet opzetten tijdens de opwarming dat voorkomt namelijk een heerlijk kaaskorstje
8. 30 minuten in een voorverwarmde oven op ca 180 graden
9. Uit de oven, paar minuten even laten uitdampen
10.  Uitserveren met deksel op de patisson

Smullen maar !
Dank je wel Steven.

En nog een vegetarisch recept van Steven.
 
Nodig:
- 2 verse Pattisons, ca 12 – 14 cm doorsnede
- ca 100 gram feta kaas, fijn gesneden
- 1 rode punt paprika, fijn gesneden
- blikje linzen, 200 gram, uitgelekt 130 gram
- sjajotje of uitje, klein gesneden
- teentje knoflook, even door de knoflookpers
- snufje peper en zout
- 1 eetlepel geraspte oude kaas
- een ovenschaal
 
Bereiding
1. Onthoofd de Pattisons, net boven de kartelrand, bewaar de deksels met stukje steel.
2. Hol de Pattisons voorzichtig uit met een scherp lepeltje  of meloenbolletje mesje.
    De Pattison inhoud, is een beetje sponzig met zaden,  kan je weggooien.
3. Fruit het sjalotje even aan in een bakpan en doe er vervolgens de knoflook en de paprika bij. Na ca 4  minuten van het vuur halen en iets laten afkoelen. Voeg peper en zout en de feta en de uitgelekte linzen toe, even goed doorroeren.
4. Vul de Pattisons met alle ingrediënten
5. Strooi er wat oude geraspte kaas  bovenop
6. Plaats de gevulde Pattisons in een ovenschaal met ernaast de 2 deksels.
   De deksels er niet opzetten tijdens de opwarming dat voorkomt namelijk een heerlijk kaaskorstje.
7. 40 minuten in een voorverwarmde oven op ca 180 graden
8. Uit de oven, paar minuten even laten uitdampen
9. Uitserveren met deksel op de Pattisons
10. Smullen maar !
Image

30 verschillende groenten in de week

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende vitamine en mineralen binnen krijgt is het goed om ernaar te streven 30 verschillende groenten per week te eten. Met deze twee suggesties kom je al een heel eind.

Maak je eigen groentenmix voor de nasi of macaroni saus. Goed voor 12 van de 30 bouwstoffen

  • Neem een ui, knoflook, prei, venkel, spitskool, koolrabi, selderij en wortel en snij alles in kleine stukjes.
  • Verse kruiden, bieslook, tijm, marjoraan en rozemarijn fijn snijden
  • Ook gedroogde kruiden als kurcuma, paprikapoeder zijn goed voor je gezondheid.

Ik vind het smoren van kruiden in boter of olie voor je gaat stoven of roerbakken het lekkerst.

Maak je eigen salademix.  Goed voor 10 van de 30 bouwstoffen.

  • Neem een zakje pluksla, hierin zitten al minstens 3 verschillende soorten sla. Of neem slablaadjes van verschillende kroppen.
  • Voeg toe paprika, lenteui, tomaat, komkommer, olijven en de verse kruiden die je lekker vindt. Zoals peterselie en munt of dille en venkelkruid.